SON YENİLİKLER

Elmas Oluşumunun Sırları: Argyle Madeni ve Pembe Elmasların Hikayesi

 Elmas Oluşumunun Sırları: Argyle Madeni ve Pembe Elmasların Hikayesi
Okunuyor Elmas Oluşumunun Sırları: Argyle Madeni ve Pembe Elmasların Hikayesi

Elmaslar, karbon atomlarının muhteşem bir üç boyutlu düzeniyle doğarlar. Fakat bu kusursuz yapı, doğal şartlarda doğmaz. Yeryüzündeki elmaslar, mantonun derinliklerinde oluştuktan sonra volkanik patlamalarla yüzeye taşınırlar. Saf bir elmas şeffaf olurken, yapıdaki bozulmalar ya da dış etkenler elmasın rengine sebep olur. Pembe elmasların oluşumu ise olağan şartların ötesinde güçlü bir etkiye ihtiyaç duyar.

Argyle Madeni, dünyanın en büyük doğal elmas kaynağıdır. Batı Avustralya’da bulunan bu maden, dünyadaki pembe elmasların %90’ından fazlasını sağlar. Yapılan Nature Communications makalesine göre, Argyle Madeni yaklaşık 1,3 milyar yıl önce oluşmuştur.

Dünya’daki tektonik levhalar zaman zaman bir araya gelerek süper kıtalar oluşturur. Argyle Madeni’nin bulunduğu bölge, 1,8 milyar yıl önce iki levhanın çarpışmasıyla bir süper kıtanın bir parçası oluşturulduğu alandır. Bu bölge, daha sonra, 1,3 milyar yıl önce Nuna kıtasının parçalanmaya başladığı bir dönemde yer almıştır. Araştırmacılar, elde ettikleri bulgulara dayanarak, Argyle Madeni’ndeki pembe elmasların 1,8 milyar yıl önceki tektonik çarpışma sırasında meydana geldiğini ve yaklaşık 500 milyon yıl sonra levhaların ayrılmasıyla ortaya çıkan kanallardan püsküren magmanın yeryüzüne taşınarak oluştuğunu öne sürmektedir.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle