Bazı insanlar, ağız şapırdama, poşet buruşturma veya çekirdek çıtlatma gibi seslerden aşırı derecede rahatsız olurlar. Bu durum mizofoni olarak bilinir. Mizofoni hastaları, bu tür sesleri duyduklarında sadece basit bir rahatsızlık hissetmezler. Bu sesleri duyduklarında aşırı stres yaşarlar ve genellikle sesin kaynağından kaçmak veya sesi durdurmak isterler.
New Castle Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, geçtiğimiz yıl Current Biology’de yayınlanan bir çalışmada, ciddi mizofoni hastası olan 20 kişi ve bu durumu olmayan 22 kişi üzerinde bir deney gerçekleştirdi. Deneyde, katılımcılara doğa sesleri (örneğin yağmur), genel olarak rahatsız edici sesler (örneğin bebek ağlaması) ve mizofoni hastalarını rahatsız eden sesler (örneğin sakız çiğneme, nefes alma vb.) dinletildi.
Her iki grup da tetikleyici olmayan seslere benzer tepkiler verdi. Ancak, tetikleyici sesleri duyduklarında, mizofoni hastalarının beyinlerindeki anterior insular korteks adlı bölgede aktivite artışı gözlendi. Bu bölge, dikkatimizi nereye yönlendirmemiz gerektiğini belirler ve duyularımızla duygularımız arasında bir bağlantı kurar. Mizofoni hastalarında, anterior insular korteksin duygusal tepkileri düzenleyen diğer bölgelerle olan bağlantıları artmıştır.
Mizofoninin bir tedavisi henüz bulunmamaktadır. Mizofoni hastaları genellikle bu durumu yönetmek için kulaklarını tıkarlar veya sesin kaynağından uzaklaşırlar.
Kaynaklar:
- IFL Science
- New Scientist
- Türk Psikiyatri
- http://www.iflscience.com/brain/getting-enraged-by-specific-noiseshas-a-genuine-neurological-basis/
- https://www.newscientist.com/article/2120167-why-the-sound-of-noisyeating-fills-some-people-with-rage/
- http://www.turkpsikiyatri.com/DigerDosyalar/21_
- KES_web.pdf
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli