SON YENİLİKLER

“Yargıç Kararı: Yapay Zeka Üretimi Sanat Telif Hakkına Tabi Değil”

ABD'de bir yargıç, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin insan yazarlığı olmadığı için telif hakkına tabi olmadığına karar verdi. Dr. Stephen Thaler'ın yapay zeka modeliyle üretilen eserine yönelik ABD Telif Hakkı Ofisi tarafından reddedilen telif hakkı başvurusuna karşı açtığı davayı reddeden yargıç, insan yazarlığının telif hakkının temel bir gerekliliği olduğunu vurguladı. Generatif yapay zekanın giderek artan etkisi, telif hakkı koruması için ne kadar insan katkısının gerektiği ve telif haklarına tabi olan eserlerden eğitilen sistemler tarafından üretilen orijinal eserlerin doğası gibi zorlu soruları gündeme getiriyor. Bu karar, telif hakkı ve yapay zeka üretimi sanat eserleri arasındaki karmaşık ilişkiyi aydınlatmada bir adım olarak değerlendirilebilir.
 “Yargıç Kararı: Yapay Zeka Üretimi Sanat Telif Hakkına Tabi Değil”
Okunuyor “Yargıç Kararı: Yapay Zeka Üretimi Sanat Telif Hakkına Tabi Değil”

Yargıç, yapay zeka tarafından üretilen sanat eserlerinin, insan yazarlığı olmadığı için telif hakkına tabi olmadığına karar verdi. Bir ABD Telif Hakkı Ofisi kararını bozmaya yönelik girişim reddedildi. Federal bir yargıç, bir yapay zeka tarafından üretilen bir sanat eserinin ülkede telif hakkı korumasına uygun olmadığına yönelik ABD hükümet yetkilileri ile aynı fikirde oldu, çünkü insan yazarlığı içermedi. “Telif hakkı, esas olarak rehberlik sağlamayan herhangi bir insana ait olmayan yeni teknoloji formları tarafından üretilen eserleri korumak için bu kadar genişletilmemiştir […]” Yargıç Beryl Howell, ABD Columbia Bölgesi Federal Mahkemesi’nin kararında yazdı, Hollywood Reporter’a ulaştı. “İnsan yazarlığı telif hakkının temel bir gerekliliğidir.”

Dr. Stephen Thaler, 2022 yılında ABD Telif Hakkı Ofisi’nin sanat eseri başlıklı Bir Cennet’e Yeni Bir Giriş (yukarıda resimde görüldü) adlı bir eseri telif hakkına almayı ikinci denemesini reddetmesinin ardından ofise dava açtı. USCO, eserin Thaler’ın “Yaratıcılık Makinesi” olarak adlandırdığı bir yapay zeka modeli tarafından üretildiğini kabul etti. Bilgisayar bilimcisi, eseri kendisi telif hakkı altına almak için başvurdu ve eseri “Yaratıcılık Makinesi” sahibine yönelik bir “iş için çalışma” olarak tanımladı. USCO’nun “insan yazarlığı” gerekliliğinin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Howell, insan katılımının olmadığı eserlere telif hakkı koruması verilmediği diğer davaların kararlarına atıfta bulundu, ünlü bir maymunun birkaç özçekimi yakalamayı başardığı ünlü bir davayı örnek gösterdi. Yargıç, “Mahkemeler, herhangi bir insan katılımı olmadan yaratılan eserlere telif hakkı tanımama konusunda tutarlı bir şekilde karar vermiştir,” dedi.

Yargıç, generatif yapay zekanın büyüyen etkisinin, telif hakkı koruması için gereken insan katkısı seviyesi hakkında “zorlayıcı sorular” ortaya çıkaracağını ve ayrıca telif haklarına tabi olan eserlerden eğitilen sistemler tarafından oluşturulan orijinal eserlerin gerçekten nasıl olabileceğini sorgulayacağını belirtti (bu konuyla ilgili diğer birkaç hukuki savaşın konusu).

Ancak, Howell, Thaler’ın durumunun özellikle karmaşık olmadığını, çünkü Bir Cennet’e Yeni Bir Giriş adlı eserin yaratımında dahil olmadığını kabul ettiğini belirtti. “Eserin yaratımında herhangi bir insan katılımının bulunmaması durumunda, Federal Kayıt’ın verdiği net ve açık cevap şudur: Hayır,” dedi Howell. Thaler kararı temyiz etmeyi planlıyor.

Bloomberg’e göre, bu ABD’de AI tarafından üretilen sanat için telif hakkı korumasına yönelik ilk karar olmasına rağmen, USCO’nun uzun süredir başa çıktığı bir konu. Mart ayında, ofis metin ipuçlarına dayalı AI tarafından üretilen resimleri telif hakkına almanın mümkün olmadığına dair bir rehber yayımladı – genellikle telif hakkı koruması için uygun değildirler. Ofis, generatif AI meraklılarına bazı umutlar sundu. “Cevap duruma bağlı olacaktır, özellikle AI aracının nasıl çalıştığına ve son eserin nasıl oluşturulduğuna bağlı olarak değişecektir,” dedi USCO. “Bu kesinlikle bir vaka bazlı bir soruşturmadır.”

Ofis, ayrıca AI tarafından üretilen unsurları içeren bir grafik romanın sınırlı telif hakkı koruması sağladı. Şubat ayında, Midjourney tarafından oluşturulan Kris Kashtanova’nın Zarya of the Dawn adlı eserindeki görüntülerin telif hakkına alınması için uygun olmadığını, ancak eserin metni ve düzenlemesinin telif hakkına alınabileceğini belirtti.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle