SON YENİLİKLER

YouTube, AI Üretilen Müzikte Telif Sorunlarından Kaçınmayı Hedefliyor

 YouTube, AI Üretilen Müzikte Telif Sorunlarından Kaçınmayı Hedefliyor
Okunuyor YouTube, AI Üretilen Müzikte Telif Sorunlarından Kaçınmayı Hedefliyor

YouTube, telif hakkı sorunları olmadan AI tarafından üretilen müzikten yararlanmak istiyor Platform ve Universal, yeni ortaya çıkan bu kategoriyle ilgilenme prensiplerini açıkladı. YouTube, hızla AI tarafından üretilen müziğin bir evi haline geliyor ve hizmet, teknolojinin hayranları ile telif haklarını korumak isteyen etiketler arasında denge kurmaya çalışıyor. Şirket ve Universal Music Group (UMG) gibi ortaklar, AI müziği için bir dizi ilkeyi açıkladı. Teoride, bu yaklaşım benimsemeyi teşvik ederken sanatçıların ödüllendirilmesini sağlar.

Başlangıçta, YouTube “AI burada” diyor ve “sorumlu” bir stratejiye sahip olması gerektiğini belirtiyor. Buna göre, şirketin stratejisine etki edecek olan bir Müzik AI İncubator oluşturuluyor. UMG ve temsil ettiği sanatçılar (Rosanne Cash, Yo Gotti ve Frank Sinatra’nın mirası dahil) YouTube’un AI deneylerinden içgörüler toplamaya yardımcı olacak.

YouTube ayrıca, AI müziğin telif hakkı ihlallerine karşı “uygun korumalar” içermesi gerektiğini ve aynı zamanda katılmak isteyen ortaklar için “fırsatlar” sunması gerektiğini belirtiyor. Video devi, bunun ne anlama geleceğini detaylandırmamış olsa da, malzemelerini tanıtan hak sahiplerine yardımcı olan İçerik Kimliği sistemine dayanacağını öneriyor. Bunun üzerine, YouTube, AI’ye uyum sağlamak için içerik politikalarını ve güvenlik yapısını ölçeklendireceğini iddia ediyor. Şirketin zaten telif hakkı kötüye kullanımını, yanıltıcı bilgi ve diğer ihlalleri tespit etmek için yerinde sistemleri bulunmaktadır, ancak bu yöntemlere daha fazla kaynak aktarmayı amaçlıyor.

Şu anda ilkeler belirsizdir ve YouTube’un durumunu pek değiştirmez. Ancak ilerleyen aylarda politikalar, belirli teknolojiler ve yaratıcılar için para kazanma dahil olmak üzere daha fazla detay gelecektir.

Üretici AI, yetkisiz işbirlikleri ve mashup’lar (Drake ve Frank Sinatra gibi UMG sanatçıları için de dahil olmak üzere) için giderek daha popüler hale geliyor, ancak aynı zamanda meşru kullanımlar da buluyor. The Beatles’ın hayatta kalan üyeleri, John Lennon’un bir kaydından bir ‘son’ şarkı yaratmak için AI kullanıyor, elektronik sanatçı Holly Herndon ise bir AI sesi kullanarak Dolly Parton’un şarkısını seslendirdi. UMG kendisi AI tarafından üretilen ses manzaralarını keşfediyor. YouTube’un ilkeleri, yasal üretimlerden kazanç sağlamasına yardımcı olabilirken, sanatçıların ve etiketlerin taklitlerden endişe duyduğu davalardan kaçınmasına yardımcı olabilir.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle