SON YENİLİKLER

  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • “Japonya, Çin’den Casuslukla Suçlanan Japon İşadamının Serbest Bırakılmasını Talep Ediyor”

“Japonya, Çin’den Casuslukla Suçlanan Japon İşadamının Serbest Bırakılmasını Talep Ediyor”

 “Japonya, Çin’den Casuslukla Suçlanan Japon İşadamının Serbest Bırakılmasını Talep Ediyor”
Okunuyor “Japonya, Çin’den Casuslukla Suçlanan Japon İşadamının Serbest Bırakılmasını Talep Ediyor”

Japonya, Perşembe günü Çin’in casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan bir Japon işadamının serbest bırakılmasını talep etti ve bu ayın başlarında resmi tutuklamasına yol açabilecek bir adım olarak gözaltına alındığını doğruladı.
50’li yaşlarında olan adam, Japon ilaç şirketi Astellas Pharma’nın bir çalışanıdır ve başlangıçta Çin makamları tarafından Mart ayında alıkonuldu. İkilisel ilişkilere aşina kaynaklara göre, Pekin’deki bir gözaltı tesisinde gözetim altına alındı.

Çin, suçlamanın başlangıcından itibaren onu 37 gün içinde tutuklayıp tutuklamayacağına karar verecek.

Japonya’nın baş hükümet sözcüsü Hirokazu Matsuno, “Çeşitli diplomatik kanallar aracılığıyla hızlı serbest bırakılmasını şiddetle talep ediyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Pekin’de, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Çin’in karşı casusluk ve suç yasalarını ihlal etmekle suçlanan bir Japon vatandaşı aleyhine “zorunlu önlemler” alındığını kabul etti, ancak Pekin, onun meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacaktır.

Yabancı uyrukluların Çin’de yasayı ihlal edenlerin yargılanacaklarını vurgulayan Mao, Tokyo’yu “vatandaşlarını buna dikkat etmeleri konusunda hatırlatmaya” çağırdı ve son yıllarda benzer vakaların tekrar tekrar meydana geldiğini belirterek yabancıları izleyen Çin makamlarının dikkatini çekti.

Japonya’nın endişeleri, iki Asya komşusu arasındaki ilişkilerin, Japonya’nın Ağustos sonlarında hasar görmüş Fukushima nükleer santralinden arıtılmış radyoaktif suyun denize bırakılmasının başlamasının ardından gergin kaldığı bir döneme denk geliyor.

Su’nun “nükleer kirlenmiş” olduğunu söyleyen Çin, Japon deniz ürünlerinin ithalatına genel bir yasa koymuştu.

Astellas Pharma çalışanı, Japonya’ya dönüşü planlanırken Mart ayında gözaltına alındı. Çin’deki karşı casusluk yasasını ve suç kanununu nasıl ihlal ettiği hakkındaki özel ayrıntılar bilinmiyor.

Diğer kaynaklara göre, Japonya’nın arıtılmış suyu serbest bırakmaya başlamasının ardından, Çin yetkilileri tarafından casusları arayan Japonlar olarak kabul edilen Japonlar giderek daha fazla gözetim altına alındı.

1 Temmuz’da Çin’de casusluğu genişleten bir revize karşı casusluk yasası yürürlüğe girdi.

Ulusal güvenliğin tanımının belirsiz olması nedeniyle, bu yasa yabancı ve yabancı iş dünyaları arasında korkulara neden oldu.

Çin’de milli güvenlikle ilgili suçlamaların genellikle açıklanmadığı ve duruşmaların kamuya kapalı olduğu geleneksel bir uygulamadır. Kararlar kesinleştikten sonra bile ayrıntılar genellikle açıklanmaz.

Çin’in karşı casusluk yasası ilk olarak Kasım 2014’te yürürlüğe girdiğinden bu yana 17 Japon vatandaşı casusluk faaliyetlerine karıştığı iddiasıyla gözaltına alındı. Japonya hükümetine göre beşi hala tutuklu bulunuyor.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle