SON YENİLİKLER

  • Ana Sayfa
  • Teknoloji
  • “Çin’deki Yapay Zeka Yarışında Yatırımcılar Uyarıyor: Maliyetler ve Rekabet Tehlikesi Yaklaşıyor”

“Çin’deki Yapay Zeka Yarışında Yatırımcılar Uyarıyor: Maliyetler ve Rekabet Tehlikesi Yaklaşıyor”

 “Çin’deki Yapay Zeka Yarışında Yatırımcılar Uyarıyor: Maliyetler ve Rekabet Tehlikesi Yaklaşıyor”
Okunuyor “Çin’deki Yapay Zeka Yarışında Yatırımcılar Uyarıyor: Maliyetler ve Rekabet Tehlikesi Yaklaşıyor”

Çin’de generatif yapay zeka çılgınlığı, neredeyse günlük olarak başlayan start-up’lar ve teknoloji devlerinin ürün duyurularına yol açtı, ancak yatırımcılar maliyet ve kar baskılarının arttığı bir dönemin yaklaştığı konusunda uyarıyor.

OpenAI’nin ChatGPT’nin başarısı tarafından yaklaşık bir yıl önce başlatılan bu heyecan, bu ay içinde Tencent’in üst düzey bir yöneticisinin “yüz model savaşı” olarak tanımladığı şeyi yarattı ve Baidu, Alibaba ve Huawei gibi rakipleri de dahil olmak üzere tekliflerini tanıtmalarına neden oldu.

CLSA brokerage’e göre, Çin şu anda en az 130 büyük dil modeline (LLM) sahip, bu da küresel toplamın %40’ını oluşturuyor ve sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin %50’lik payının hemen arkasında. Ayrıca şirketler, çekirdek modeline bağlanan “endüstriye özgü LLM’ler” konusunda da onlarca duyuru yaptılar.

Ancak yatırımcılar ve analistler, çoğunun henüz uygun iş modelleri bulamadığını, birbirlerine çok benzediklerini ve artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlandıklarını söylüyorlar.

Pekin ile Washington arasındaki gerilimler de sektörü etkiledi, çünkü ABD doları fonları erken aşama projelere daha az yatırım yaparken, Nvidia gibi şirketlerin ürettiği AI çiplerine ulaşma zorlukları başlamaya başladı.

“Yalnızca en güçlü yeteneklere sahip olanlar hayatta kalacak,” dedi Macquarie Group’dan Çin interneti ve dijital varlık araştırmalarının başkanı Esme Pau, kullanıcılar için rekabet eden oyuncular olarak birleşme ve fiyat savaşı bekliyor.

Pau, daha düşük kapasiteli LLM’lerin çip kısıtlamaları, yüksek maliyetler ve artan rekabet nedeniyle önümüzdeki altı ila on iki ay içinde yavaşça eleneceğini söyledi.

Hangi firmaların kalacağına dair görüşler geniş ölçüde farklılık gösteriyor.

Shenzhen merkezli risk sermayesi Z&Y Capital’ın başkanı Yuan Hongwei, piyasayı hakim olması muhtemel sadece iki veya üç genel amaçlı LLM’nin olacağını düşündüğünü söyledi.

Bu nedenle firması, hangi start-up’lara yatırım yapacaklarına karar verirken deneyimli kurucuları arıyor.

Z&Y, geçmişte drone üreticisi DJI ve otonom sürüş start-up Pony.ai gibi yatırımları olan ve sonunda Meta Platform’un Llama 2’sine rakip açık kaynaklı bir AI modeli oluşturmayı amaçlayan beş aylık bir şirket olan Baichuan Intelligence’a destek vermeye karar verdi.

Baichuan, Çin’in 2. internet arama motoru Sogou Inc’in kurucusu Wang Xiaochuan tarafından başlatıldı ve Ağustos ayının sonlarında halka açık bir sohbet botunu piyasaya sürme onayı alacak ilk beş şirketten biri oldu. Şirket, Wang’ın söylediğine göre 1 milyar dolar değerinde ikinci bir turu kapatma yolunda ilerliyor.

“Burada bir fırsat görüyoruz,” dedi Yuan. “Wang kendisi bu projeyi yönetiyor. Dijital iş dünyasını anlayışı, Sogou ile başarısı ve endüstri genelinde dikkat çekme yeteneği göz önüne alındığında, bu bizim en iyi şansımız olduğunu düşünüyoruz.”

Başka büyük adlı girişimciler ve teknoloji yöneticilerinin de yeni Çin AI start-up’larının arkasında olduğunu söylediler, örneğin Google China’nın eski başkanı Kai-Fu Lee ve SenseTime’ın eski başkan yardımcısı Yan Juejie gibi.

Diğerleri, Çin’in en büyük teknoloji şirketleri Alibaba, Tencent ve Baidu’nun sonunda başarılı olmak için en büyük öncüleri ve derin cebi olduğunu söyledi, çünkü büyük kullanıcı tabanları ve geniş hizmet yelpazeleri var. Örneğin, bulut kullanıcılarına ek bir eklenti olarak generatif AI hizmetleri sunabilirler.

“Geleneksel teknoloji devleri, kurumsal ekosistemlerinden düşük asılı meyve iş senaryolarının çoğunluğuna haksız bir avantaj devraldılar” dedi Gobi Partners GBA’nın yönetici direktörü Tony Tung.

Tung, bazı yatırımcıların, bu tür start-up’larının güçlü iş argümanları oluşturmada zorlanan ve şimdi kullanım alanları bulmak veya potansiyel olarak onlara satılmak için teknoloji devleriyle işbirliği yapmaya çalışan birçok bu tür start-up’a erken yatırım yapmaktan pişman olduklarını ekledi.

“Çoğu kişi, benzer sorunları çözmek için benzer LLM’ler geliştiriyor gibi görünüyor, veri işleme tekniği veya model mimarisi üzerinde mikro inovasyon ile,” dedi.

“Bu belirli anında, yatırımcılar bu yılın başlarında olduğundan kesinlikle biraz daha uyanmış durumdalar.”

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle