SON YENİLİKLER

WeChat, Çin Merkez Bankası’nın Dijital Yuanını Kullanmaya Başlıyor

Çin Merkez Bankası'nın dijital para birimi olan e-CNY'yi kullanımını artırmaya çalıştığı belirtiliyor. WeChat, kısa video ve mini uygulama platformları aracılığıyla e-CNY ödemelerini genişletiyor. WeChat, Çin'deki küçük etkileyicilerden ürünlerini tanıtan markalara kadar geniş bir yelpazedeki satıcıları kapsayan bir ödeme sistemi sunuyor. WeChat mini uygulamaları 2022 yılında trilyonlarca yuanlık işlem değeri üretti. Dijital yuanın, WeChat Pay ve Alipay gibi diğer dijital ödeme yöntemleriyle rekabet etmek yerine tamamlayıcı bir rol oynaması amaçlanıyor.
 WeChat, Çin Merkez Bankası’nın Dijital Yuanını Kullanmaya Başlıyor
Okunuyor WeChat, Çin Merkez Bankası’nın Dijital Yuanını Kullanmaya Başlıyor

Son birkaç yıldır Çin Merkez Bankası, ülkenin para tabanı M0’ın bir parçası olan dijital yuanın veya e-CNY’nin benimsenmesini artırmaya çalışıyor. Bankanın e-CNY için özel bir uygulaması var ve 2022’nin başlarında 261 milyon bireysel kullanıcıya ulaştı, ancak resmi dijital parasını daha geniş bir kullanıcı tabanına ulaştırmak için özel sektörden de yardım alıyor.

Çin’in en büyük mesajlaşma uygulaması WeChat, e-CNY ödemelerinin kısa video ve mini uygulama platformları üzerinden gerçekleştirilen işlemlere uzatıldığını açıkladı. Bu platformlar, küçük etkileyicilerden WeChat üzerinde ürünlerini tanıtan markalara kadar tüm satıcıları kapsar.

WeChat hakkında bilgisi olmayanlar için, Tencent’e ait bu mesajlaşma uygulaması WhatsApp veya Messenger’ın yapabileceğinden çok daha fazlasına sahip geniş bir imparatorluğudur. Kendi ödeme sistemi WeChat Pay’e sahiptir; App Store’a rakip oluşturan milyonlarca üçüncü taraf lite uygulamalarını destekler; göz zamanı için Douyin, TikTok’un Çin versiyonuyla yarışan kısa video ağına sahiptir ve bağımsız uygulamalar olarak kolayca kullanılabilen diğer özelliklere sahiptir – ancak Asya süper uygulamaları sever.

Tencent’e göre, WeChat mini uygulamaları 2022’de trilyonlarca RMB (1 dolar = RMB6.9) işlem değeri üretti. Bu deniz gibi mikro işlemler, dijital yuanın potansiyel hedefleridir.

Bugünkü güncelleme, WeChat’in geçen yıl başından bu yana zaten desteklediği e-CNY ödemeleri seçeneğinin genişlemesidir. WeChat’in açıklamasına göre, sadece e-CNY kabul eden satıcılar, merkez bankasının dijital para biriminde ödeme alacaklar. Merkez bankası düzenleyicisi, dijital yuanın, iki ödeme devi ile rekabet etmek için olmadığını açıkça belirtti. Bunun yerine, tamamlayıcı bir rol oynaması amaçlanıyor. Küçük değerli işlemlerde fiziksel nakit gibi anonimliği destekleyebilir veya bir ilçeden bir kasabaya gönderilen büyük miktardaki fonlar, dijital para biriminin takip edilebilir yetenekleri kullanılarak e-CNY ile ödenebilir.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle