SON YENİLİKLER

Mikrodalga Fırınlar ve Yiyeceklerin Besin Değerleri: Efsane mi Gerçek mi?

Yazıda, mikrodalga fırınların diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında yiyeceklerin besin değerlerini düşürmediği; hatta bazı durumlarda diğer yöntemlere göre daha sağlıklı olduğu belirtilmektedir. Vitamin kaybının, ısınma süresiyle doğru orantılı olduğu ve suda çözünebilen vitaminlerin diğer yöntemlerde daha fazla kaybedildiği gibi konular da ele alınmıştır. Brokoli üzerine yapılan bir araştırma sonucu da paylaşılarak, mikrodalga fırınların sağlıklı yiyecekler için kullanımı konusunda endişe taşınmaması gerektiği vurgulanmıştır.
 Mikrodalga Fırınlar ve Yiyeceklerin Besin Değerleri: Efsane mi Gerçek mi?
Okunuyor Mikrodalga Fırınlar ve Yiyeceklerin Besin Değerleri: Efsane mi Gerçek mi?

Mikrodalga fırınlar, donmuş yiyeceklerimizi hızla çözebilen, önceki öğünlerimizden artan yemeklerimizi çabucak ısıtabilen ve bazen yemek pişirmek için kullandığımız en kullanışlı yardımcılarımızdan biri. Ama diğer fırınlar ve pişirme yöntemlerinden farklı bir biçimde çalışması, mikrodalga fırınların yiyeceklerin besin değerlerini olumsuz yönde etkilediğine dair düşüncelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ancak açık konuşmak gerekirse, mikrodalgalarla yiyecekleri ısıtmak onların besin değerlerini düşürmesi sadece bir efsane! Tıpkı diğer ısıtma ve pişirme yöntemlerinde olduğu gibi.

Şimdi biraz teknik bilgi vereceğim. Standart elektrikli bir fırını çalıştırdığımızda, yüksek direnç nedeniyle ısınan devre elemanları pişirme alanındaki hava moleküllerinin kinetik enerjilerini artırır. Yüksek enerjili moleküller pişirme bölmesine yerleştirilen yiyecekle temas eder ve enerjilerinin bir kısmını yiyeceğe aktararak dıştan içe doğru ısınmasını sağlar. Mikrodalga fırınlardaysa, üretilen elektromanyetik dalgalar doğrudan yiyeceklerdeki su molekülleriyle etkileşerek enerjilerini yiyeceğe aktarır. Mikrodalgalar hava molekülleriyle etkileşmediği için tüm pişirme alanını ısıtmaz ve uzun dalga boyları sayesinde yiyeceğin tüm katmanlarına eş zamanlı olarak nüfuz eder. Bu nedenle ısınma işlemi oldukça hızlı gerçekleşir.

Ama ısınma süresinin bazı besin ögelerinin korunması için önemli olduğunu da bilmekte fayda var. Örneğin vitaminlerin yapısı yüksek sıcaklığa maruz kaldıkları süre ile doğru orantılı olarak bozulur. Bu nedenle mikrodalga fırınların hızlı ısıtma becerisi, daha çok vitaminin yiyeceğimizde kalması için bir avantajdır. Diğer yandan, suda çözünebilen vitaminler, ocakta haşlanarak yapılan bir yemekte suya karışma eğilimindedir. Mikrodalgayla ısıtıldıklarında ise suda çözünen bu vitaminler, diğer yöntemlere kıyasla daha yüksek oranda yiyecekte kalır.

Sonuç olarak, mikrodalga fırınlar yiyeceklerimizi yeterince sağlıklı bir şekilde pişirmemize yardımcı olur. Brokoliyi farklı yöntemlerle pişirerek besin değerlerinin etkilenme oranlarını karşılaştıran bir araştırma bile var! Brokoliyi suda pişirdiklerinde C vitamini içeriğinin %33’ünü, tavada kızarttıklarında ise %24’ünü kaybettiğini tespit etmişler. Ama brokoli mikrodalga fırında pişirildiğinde C vitamini içeriğinin sadece %16’sını kaybettiği görülmüş. Yani mikrodalga fırınların sağlıklı yiyecekler için kullanımı konusunda hiçbir endişeniz olmasın.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle