SON YENİLİKLER

ZENGİN OLMAK MI, DEĞER ÜRETMEK Mİ?

 ZENGİN OLMAK MI, DEĞER ÜRETMEK Mİ?
Okunuyor ZENGİN OLMAK MI, DEĞER ÜRETMEK Mİ?

Kalkınmanın temel gereklerinden birisi girişimcilik modelidir.

Zengin olmakla değer üretmek aynı şey değildir.

Zenginliği hedefleyen girişimcilik, konjonktürel fırsatları kovalar, kısa yoldan, rantla al-satla servet yumağını büyütmeye odaklanır. Kuralsız ve kaygan bir zeminde kurnazlık ve manevra yeteneğini gerektirir. Sürdürülebilir kalkınma modeli ve istikrarlı ekonomisi

olmayan ülkelerde yatırım anlayışı buna dayanır.

Salt servet yumağının büyütülmesini hedefleyen sermaye, döngüsel daralma ve kriz dönemlerinde uzun dönemli yatırımdan kaçar, varlığını korumak için her zaman kendine güvenli limanlar arar. Bu tür girişim modelinin yaygın olduğu bir ülkede, ekonomiye yenilikçi ve rekabetçi bir yapı kazandırmak, AR-GE’ye kaynak ayırmak, sistem altyapısını geliştirmek ve kurumsallaşmayı sağlamak çok güçtür.

Rekabetçi ve yenilikçi olmayan, dolayısıyla küresel talebe uygun ürün üretemeyen girişimcilik yapısında, yatırım projeleri bu nedenle ister istemez emlak, İnşaat, rant ve spekülasyon gibi 3-5 yılda yatırım geri dönüşünü sağlamayı hedefleyen faaliyetlere yönelecektir. Böyle bir yatırım ikliminde teknoloji birikimi sağlanamaz, firmalar genelde kurumsalliktan uzak ve kısa ömürlü olur. Ayrıca küresel markaların geliştirilmesi de hayli güçleşir.

Herkesin salt zenginlik arayışında olduğu bir ekonomi, düzenli ve sağlıklı büyüyemez.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle