SON YENİLİKLER

Karabağ Zaferi sonrası İran’ın yitirdiği bazı stratejik üstünlükler neler?!

 Karabağ Zaferi sonrası İran’ın yitirdiği bazı stratejik üstünlükler neler?!
Okunuyor Karabağ Zaferi sonrası İran’ın yitirdiği bazı stratejik üstünlükler neler?!

Karabağ Zaferi sonrası #İran’ın yitirdiği bazı stratejik üstünlükler;

✅Türkiye ve #Azerbaycan elini İran karşısında güçlendirecek

✅İran’ın #Ermenistan üzerinden Avrupa’ya gaz ihraç etme projesi kısıtlanacak

✅Türkiye Orta Asya’ya doğrudan açılabilecek.

SAVAŞ ÖNCESİ TUTUM

İran, elinde bulunan stratejik üstünlükleri koruyarak Azerbaycan ve Türkiye’yi dengelemek amacıyla savaş öncesinde statükonun devamını sağlamak adına tutum takınmıştır.

İranlı yetkililer, stratejik hesaplama hatası yaparak savaşın bu kadar hızlı sonlanabileceğini tahmin edemedikleri için sik sık çatışmaların bölgeyi istikrarsızlaşacağını öne sürmüşlerdi.

SAVAŞ SIRASINDAKİ TUTUM

Cuma imamlarının Azerbaycan halkını destekleyici açıklamalar yapmasının ardından hükümet sözcüsü bu beyanlara tepki göstererek konuyla ilgili ülkenin resmi duruşunu, dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların belirlediğini söyledi.

İran sınırından Ermenistan’a askeri araç ve silah taşıdığı öne sürülen kamyon ve tırlara ait görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

İran polisi, Azerbaycan’ı haklı davasında desteklemek için birçok kentte gösteri düzenleyen halka sert bir şekilde müdahale ederek gösterileri engelledi.

İşgalci Ermenistan ordusunun işgal altındaki topraklardan çekilmemesine rağmen Tahran yönetimi, bir an önce ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Hamaney’in Uluslararası ilişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti ise Ermenistan’ın provokasyonu nedeniyle başlayan savaşla ilgili Türkiye’yi suçlayan açıklamalar yapacak kadar ileri gitti.



SAVAŞ SONRASI TUTUM

Laçin Koridorunun açılmasıyla bölgedeki jeopolitik denklemin değişeceğine ve İran’ın bazı stratejik üstünlüklerini yitireceğine dair endişeler İran kamuoyunda tartışılmaya başlandı.

Yitirilen stratejik üstünlükler şu şekilde sıralanabilir:

• Azerbaycan’ın karayoluyla Nahcivan’a ulaşmak için İran’a olan bağımlılığı sona erecektir.

• Nahcivan-Karabağ arasındaki bağlantıyı sağlayacak olan Zengezur Koridoruna daralmış durumda olan Ermenistan-Iran karayolu bağlantısı zayıflayacaktır.

• İran’ın Ermenistan üzerinden Avrupa piyasalarına gaz ihraç etme projesinin, Rusya’nın bölgedeki varlığıyla sınırlandırılması da bekleniyor.

• Türkiye’nin Orta Asya’ya açılmak için İran’a olan karayolu bağımlılığı sona erecektir. • Zengezur Koridoru vasıtasıyla Türkiye’den Azerbaycan’a

doğrudan bağlantı kurulabilecek ve bu da Türkiye’nin Orta

Asya’ya açılmasını kolaylaştıracaktır.

• Türkiye-Azerbaycan arasındaki bu doğrudan karayolu bağlantısı sayesinde Türkiye’nin İran’dan ithal ettiği doğalgaz miktarının daha da düşmesi bekleniyor.

• iran kamuoyunda, yitirilen bu stratejik üstünlüklerin ardından Kafkasya’daki jeopolitik dengede Türkiye ve Azerbaycan’ın elini İran karşısında güçlendireceği ve İran’ın bu konularda adım atması gerektiği tartışmaları sürüyor.

Yorum Yap

Giriş Yap
Yazı Ekle